- Nyheter http://www.samhjalp.se Nyheter från sv-se © 1995 - 2018 () () Mon, 05 Mar 2018 14:58:00 +0100 Mon, 05 Mar 2018 14:58:00 +0100 http://www.rssboard.org/rss-specification 1 - Nyheter http://www.samhjalp.se Nyheter från <![CDATA[Vi är så glada för våra volontärer!]]> Mon, 05 Mar 2018 14:58:00 +0100

Vi är både tacksamma och glada över att ha så många engagerade och härliga volontärer hos oss på Sam-Hjälp. Alltifrån att stå i butiken och sälja varor till att köra våra hjälptransporter till våra 8 länder i Östeuropa. Alla är viktiga och alla behövs!

]]>
<![CDATA[Ett litet hem med mycket värme]]> Mon, 26 Feb 2018 16:12:00 +0100

I både Sverige och Lettland håller kylan sitt grepp över landet. Det är kall vinter.
I Sverige njuter vi av att komma inomhus där det är varmt och gott. I Lettland är väggarna tunna och fönstren otäta. Det ofta väldigt kallt även inne i husen. I ett litet litet hus på landsbygden utanför det lilla samhället Malta, beläget ute på landet i östra Lettland, är det dock en god värme. Här bor Roza, en kvinna som varje vecka öppnar sitt hem för barn från utsatta familjer. Här får de bibelundervisning, lekar, aktiviteter och en varm gemenskap. Sedan en tid tillbaka är Sam-Hjälp understödjare till detta pionjärarbete i Malta. Tack vare det kan Roza nu ge barnen ett mål mat och hennes hem har blivit som en hjälpstation med kläder, skor, hygienartiklar och mycket mera.

]]>
<![CDATA[Ny secondhandbutik på Barnarpsgatan!!]]> Sat, 25 Nov 2017 10:33:00 +0100

Sam-hjälp har öppnat en ny butik på Barnarpsgatan 14 i Jönköping.
Välkomna till "Änglabutiken"!
Öppet på Tisdagar och Torsdagar 15.00-18.00
Lördagar 10.00-13.00

]]>
<![CDATA[Vi välkomnar vår nya medarbetare!]]> Mon, 20 Nov 2017 18:28:00 +0100

Vi är så glada för vår nya medarbetare David Öhgren som nu har börjat hos oss. Han är 35 år och bor med fru och tre barn i Taberg utanför Jönköping. Medlem i Tabergs Missionskyrka och gillar att se och spela fotboll samt spela gitarr och sjunga på fritiden. David har erfarenhet av flera olika branscher och är en van ledare med ansvar för stora som små projekt. Vi hoppas att David ska trivas hos oss på SAM-hjälp och ber om Guds välsignelse i Davids arbete!

]]>
<![CDATA[Nya bilder från Lettland!!]]> Thu, 26 Oct 2017 15:57:00 +0200

Klicka dig fram till bilderna>>

http://www.samhjalp.se/mottagare/lettland

]]>
<![CDATA[Nu är packandet av mat- och hygienpaket i full gång.]]> Wed, 25 Oct 2017 12:26:00 +0200

Det är full fart på kvällarna i vårt lager. Det är tonvis med mat som packas varje kväll. Olika grupper och olika åldrar trivs tillsammans. Från Eksjö kom en grupp med två födelsedagsbarn, en 26-åring och en 85-åring. Ett härligt sätt att fira sin födelsedag. I tisdags rullade den första transporten iväg. 800 matpaket + kläder, möbler och annat med Ukraina som mål.

]]>
<![CDATA[Skolprojekten igång i Rumänien]]> Thu, 19 Oct 2017 08:30:00 +0200

När Sam-Hjälp var på resa i Rumänien i september besökte vi skolprojekten som vi gör tillsammans med Valoare Plus i några byar runt staden Bacau. Vi var med den allra första dagen när det var inskrivning och föräldrarna var med. De skrev gärna på anmälningsblanketterna för sina barn - även om några föräldrar både hade svårt att läsa vad som stod på blanketten och att skriva sitt namn. De var ivriga att låta sina barn får lära sig mer och få en bättre grund och start i livet.
I skolprojekten får de mer undervisning i rumänska, matematik och ”livskunskap” - ett populärt ämne där man lär sig om att allas röst är lika mycket värd, att arbeta i grupp, hur man löser konflikter utan att slåss etc. Nu har vi fått rapport från läraren Alex: "Jag blev så överraskad när jag började med med klass 6 i Luncani. De var så glada att se mig även om de alls inte känner mig. Jag frågade dem varför de var så glada när de inte ens vet vad vi ska göra. Då sa några av dem att de har syskon som har varit med förra året och de vet att projektet är så coolt, det är ett gott stöd i deras studier och att ha man har roligt.” En härlig rapport från Rumänien! Vi önskar alla eleverna lycka till under det nya läsåret!

]]>
<![CDATA[Nya stadgar tagna...>>]]> Mon, 09 Oct 2017 15:31:00 +0200 ]]> <![CDATA[Nyhetsbrev nr 3 digitalt]]> Fri, 29 Sep 2017 18:12:00 +0200 ]]> <![CDATA[Nu börjar vi att packa matpaket...]]> Fri, 22 Sep 2017 18:34:00 +0200

Nu har förberedelserna startat för Sam-Hjälps stora satsning med matpaket.
Alla lådor ska förgyllas med en påse godis.

]]>
<![CDATA[Tänk att få börja skolan...]]> Tue, 12 Sep 2017 07:51:00 +0200

Alla vet hur spännande och roligt de allra flesta sjuåringar tycker att det är att få börja skolan. Det är en blandning av känslor och oftast väldigt roligt. Glädjen över att vara stor blandas med en otäck känsla inför det okända. Förväntningarna är stora. Festligheterna och våra minnen kring första skoldagen betraktar vi som något alldeles självklart. I alla de länder som Sam-Hjälp har hjälparbete i är det skolplikt, men tyvärr är det ändå inte självklart att alla barn börjar skolan. När vi för något år sedan besökte Bulgarien mötte vi familjer vars barn inte börjat skolan trots att de hade åldern inne. Givetvis ställde vi frågan: Varför? Svaren kan variera men problemet är ett och detsamma. De har helt enkelt inte råd att utrusta barnen för skolgång. Det hjälper inte att undervisningen är obligatorisk och kostnadsfri. Allt runt omkring som barnen behöver är en stor kostnad för föräldrarna.  De måste ha kläder för sommar och vinter såväl inomhus som utomhus. Detsamma gäller med skor. De behöver dessutom utrustning lämplig för idrottslektioner, ryggsäck och skrivmaterial som ska användas i skolan. Allt ska bekostas av föräldrarna. Det är en ansenlig summa pengar som går åt innan barnen kan stå förväntansfulla i klassrummet på första skoldagen. OM inte dessa pengar finns så finns heller inte förutsättningen att vara med i klassrummet! För andra året i rad har Sam-Hjälp beslutat att ge 50 familjer i Bulgarien ett startbidrag i form av 750 kronor per familj. Pastor Sasho Angelov i staden Parzardjik har tillsammans med sina medarbetare ansvar för kontakterna och fördelningen.Sacho berättar ivrigt och gärna om vikten av denna hjälp:  ”Familjerna som är utvalda är riktigt fattiga. De kommer från staden Parzardjik och från trettio små samhällen runtomkring. Denna gåva till familjerna öppnar dörren för barnen att få kunskap, och det i sin tur öppnar hela världen för dem. Det är dessutom inte bara barnen som får del av hjälpen, utan också deras familjer. Många föräldrar har kommit och berättat att barnen lärt dem att läsa och skriva!!! För första gången kan de läsa alfabetet på bulgariska. Flera har kommit för att tacka och innan de berättar ser jag hur deras ögon är fulla av tacksamhetstårar. En av familjerna här i stan berättade hur viktig denna hjälp var för dem och att de inte ens i sin dröm hade kunnat önska utbildning för sitt barn.Det märkligaste var reaktionen hos några muslimska familjer som fick hjälp. De berättade att i deras religion får de lära sig att inte hjälpa någon med en annan religion. De var chockade över att de kristna hjälper muslimerna - och i så hög grad. Dessutom kom hjälpen från okända människor. En sådan kärlek hade de inte mött tidigare. Så denna hjälp utbildar inte bara barn och förverkligar föräldrars drömmar, utan den vittnar även om vår Gud och hans oändliga kärlek. Tack så mycket och Gud välsigne Er!” Vill du ge ett barn möjlighet till skola? Märk din gåva ”Skolpeng”.

]]>
<![CDATA[Minibuss på väg till Rumänien]]> Tue, 05 Sep 2017 10:19:00 +0200

En av Sam-Hjälps samarbetsorganisationer i Rumänien är CE Union (Christian Endeavor). De har ett omfattande socialt arbete för såväl barn och ungdomar som äldre. Bland annat är de huvudansvariga för barnhemmet Dorcas Home som Sam-Hjälp gett stöd till under många år. Genom årens lopp har faddrar här i Sverige gjort det möjligt att ge hjälp till barnen på barnhemmet med kläder, skor, kängor, mat, hygienartiklar och allt annat som behövs för det dagliga livet. För att CE Unions vittgående verksamhet ska fungera behövs transportfordon för såväl personer som material. Den senaste tiden har varit bekymmersam för dem. Fordonen är gamla, slitna och suger stora pengar för reparationer varje månad.
I sommar har Sam-Hjälp köpt en begagnad minibuss VW Caravelle här i Sverige till dem. Deras glädje var obeskrivligt stor när det blev känt för dem. I mitten på augusti kom Maria och Istvan Halmen till Jönköping för att hämta minibussen. Maria är föreståndare för Dorcas Home och Istvan är en av CE Unions nationella ledare. Med stor glädje och med innerliga böner om Guds välsignelse överlämnades fordonet!

]]>
<![CDATA["Bergets Dag"]]> Thu, 24 Aug 2017 16:34:00 +0200

Sedan flera år tillbaka är det en tradition att Sam-Hjälp medverkar på Bergets Dag i Taberg. I år går evenemanget av stapeln lördag 2 september med många organisationer och föreningar på plats. Sam-Hjälp har klädinsamling vid Missionskyrkan kl 10-13 och även ett stånd där man kan få mer information om vår verksamhet, bli medlemmar eller ge en gåva till vårt hjälparbete i Östeuropa. Välkomna att besöka oss där! 

]]>
<![CDATA[Traktor till Ukraina!]]> Tue, 22 Aug 2017 08:41:00 +0200

Idag går en trailer till Ukraina!! Tillsammans med bl. a. möbler, kartonger som är fyllda upp till bredden med förnödenheter så finns nyrenoverad och jättefin traktor till församlingen i Berdichev.

]]>
<![CDATA[Besök av ambassadören]]> Tue, 30 May 2017 19:28:00 +0200

Besök av ambassadören
I början av maj gästade Sveriges ambassadör i Rumänien, Anneli Lindahl Kenny, Sam-Hjälps skolprojekt i Bacau-området.
Det var en stor glädje för Sam-Hjälp och hjälporganisationen Valoare Plus att få informera och visa skolprojekten för områdets borgmästare, ambassadören och övrig ambassadpersonal. Skolprojekten har många syften. Det tydligaste och snabbaste informerade barnen själva om. Inför klassen och besökarna berättade de om alla roliga extra lektioner de får delta i som gett dem ökat engagemang, större inspiration och nyvunnen motivation för fortsatta studier.
Såväl ambassadören som borgmästaren höll uppmuntrande tal för barnen. Anneli Lindahl Kenny har en stor och bred erfarenhet av fattigdomsbekämpning. Hon lovprisar Sam-Hjälps engagemang för barnen och utbildning.
Sam-Hjälp har startat tre skolprojekt med ambitionen att ge hjälp till bland annat romerna i deras hemländer.

]]>
<![CDATA[SAM-hjälps INFORMATIONSTIDNINGEN]]> Fri, 19 May 2017 10:16:00 +0200

Nu kan du läsa vår nya tidning här på hemsidan eller ladda ner den till din dator/läsplatta! (pdf-fil)

]]>
<![CDATA[Nu utökar vi...]]> Wed, 19 Apr 2017 10:18:00 +0200

Emellan två utlandskörningar har Sam-Hjälps lastbil varit i Degerfors för att hämta kläder. Under många år har Sam-Hjälp haft ett gott arbete i Lettland tillsammans med bland andra pingstförsamlingen i Degerfors.
Nu utökar vi samarbetet genom att kläder från Degerfors skickas med Sam-Hjälps lastbil till Ukraina.

]]>
<![CDATA[På resande fot till Lettland..]]> Thu, 13 Apr 2017 15:54:00 +0200

Vi har varit på resande fot till vår samarbetspartner i Lettland och diskuterat framtida projekt. Vi har besökt rehabiliteringsprojekt för missbrukare, matdistribution, utdelning av kläder till fattiga m m.
Det finns många behov och våra vänner där är så tacksamma för det stöd de får från Sam-Hjälp. På många ställen vi kommer till berättar de att borden, stolarna, skolbänkarna etc är från Sverige.
Tänk vad härligt att det vi har skickat iväg i lastbilen har nått fram och kommer till stor glädje. I huset ovan bor Rosa. I hennes vardagsrum samlas man två gånger i veckan. En gång för att fira gudstjänst och en gång för att ha "bibelskola" för ungdomar från familjer med missbruk.

]]>
<![CDATA[Vi på Sam-Hjälp är tacksamma...]]> Wed, 29 Mar 2017 14:53:00 +0200

...att kunna summera ännu ett verksamhetsår. Lite intressanta fakta från vårt årsmöte i lördags:


• 31 fullastade långtradare har skickats iväg.

• 1 brandbil från Höglandets Räddningstjänst som hade gått i Ramkvilla fyller nu en viktig funktion i Berdicev, Ukraina.

• 4650 matpaket har delats ut till fattiga familer innan jul.

• 2 större studieresor har anordnats för människor som vill se arbetet på plats. Till Ukraina och Moldavien. 

• 50 riktigt fattiga familjer i Bulgarien har fått ett bidrag för att kunna skicka sina barn till skolan. 

• Olika skolprojekt och försörjningsprojekt har bedrivits i Rumänien.

• + mycket mer som görs

• 160 frivilligarbetare har arbetat med allt från att sköta secondhand-butiken, till att lasta och köra lastbilen. När man har ett 90-konto är det mycket höga krav på att redovisa allting öppet. Hur man bedriver verksamheten och hur pengaflödet är. Administrations- och insamlingskostnader får inte överstiga 25% för att få behålla sitt 90-konto. Vet ni var Sam-Hjälps siffra är? 
Jo, 2%. 
2% av insamlade medel går till administrations- och insamlingskostnader. 
Det betyder att här är det ingen som skor sig på dina skänkta pengar.
Hör av dig till oss om du vill veta mer om vår verksamhet – vi berättar gärna!

]]>
<![CDATA[Teréz – vår förlängda arm]]> Tue, 21 Mar 2017 18:41:00 +0100

Från flera av våra samarbetsorganisationer i Rumänien har vi fått larmrapporter om hus (läs skjul) som brunnit ned. Från Teréz, som är socionom och anställd som socialarbetare i Valea Rece, en bosättning för mer än 2000 romer, får vi följande berättelse:
”Detta är Ana hon är 12 år. Hon är ett av tio barn i familjen. De är nu helt utan bostad. Förra veckan brann deras hus och ytterligare två intilliggande hem ned till grunden. Det var en kall natt. En av familjerna hade tänt stearinljus och troligtvis fanns det alkohol med i bilden. Mitt i natten började det brinna. Brandkåren larmades, men de hade svårt att nå fram till huset eftersom det knappt finns några gator. Innan branden kunde bekämpas hade tre hus totalförstörts. Husen var byggda av lera och spillrester från byggen och de stod väldigt tätt.”
Ett stort antal familjer är i akut behov av hjälp. Teréz, och övriga medarbetare, gör vad de kan för att lindra nöden i Valea Rece. Hon strålar som en sol och ger en hälsning. ”Utan er i Sverige skulle vi inte ha något att ge de behövande. Tack vare hjälpsändningarna och er kan vi erbjuda mat, kläder, skor, sängkläder, ved, möbler och mycket annat.”

]]>
<![CDATA[Konferens i Rumänien]]> Thu, 02 Mar 2017 16:54:00 +0100

I början av februari anordnades en konferens för ideella hjälporganisationer i Rumänien. Konferensen genomfördes i huvudstaden Bukarest och 25 olika rumänska organisationer var representerade. Ett tiotal svenska hjälporganisationer som tillsammans bildat ett nätverk, Swedish Civil Society Network for Romania (SCSNR), stod för inbjudan och genomförande. Konferensens fokus var socialt utsatta barn och familjer, såväl romer som rumäner. Dagarna var välfyllda av kortare och längre föreläsningar av de rumänska deltagarna. Föreläsningarna speglade en stor bredd av verksamhet som gav uppslag och motivation till nya initiativ. Det gavs också många tillfällen till samtal och nätverkande. Detta utbyte gav inspiration till fortsatt samarbete mellan de rumänska organisationerna. Några viktiga saker som lyftes fram under konferensdagarna var att det är viktigt att fokusera på utsatta barns rättigheter i samhället och inte enbart deras behov. Barnen har rätt till utbildning på lika villkor och de har rätt till en trygg uppväxt utan våld och diskriminering. Fattigdom är inget nytt men på vilket sätt vi bekämpar den kan se olika ut.

Bilden: Marianne Sandqvist tillsammans med Sam-hjälps inbjudna rumänska representanter.

]]>