- Nyheter http://www.samhjalp.se Nyheter från sv-se © 1995 - 2018 () () Mon, 10 Dec 2018 12:46:00 +0100 Mon, 10 Dec 2018 12:46:00 +0100 http://www.rssboard.org/rss-specification 1 - Nyheter http://www.samhjalp.se Nyheter från <![CDATA[Ambulans till Ukraina]]> Mon, 10 Dec 2018 12:46:00 +0100

David och Jörgen är nu på väg till Ukraina med en ambulans som Sam-Hjälp har fått som gåva av region Jönköping. De ska överlämna ambulansen till sjukhuset i Berdychev i Ukraina och vi hoppas och ber att den kommer att bli till stora nytta och välsignelse för mottagarna.

]]>
<![CDATA[Du köper – nån annan blir mätt!]]> Mon, 26 Nov 2018 19:46:00 +0100

Genom att köpa ett gåvobevis på mat- och hygienpaket skänker du en 17 kg tung låda med mjöl, socker, pasta, kex, tandborstar m m till en fattig familj. Mottagarna bor i Bulgarien, Rumänien, Moldavien, Serbien eller Ukraina. Vi ser till att leveransen kommer iväg i god tid innan jul. Var med och förvandla julen för utsatta människor. Ett matpaket kostar 200:-, men värdet ligger på betydligt mer. Dessutom har matpaketet löst ett problem för dig att hitta en bra julklapp till någon du tycker om.

]]>
<![CDATA[Lämna till Sam-Hjälp...]]> Mon, 05 Nov 2018 16:39:00 +0100

Sam-Hjälp har en trevlig secondhand-butik där du kan göra fina fynd. Du vet väl om att du också kan lämna in dina kläder, skor, leksaker, möbler, husgeråd m m som du inte längre använder. Det som är fint och fräscht kan komma till glädje om och om igen hos andra människor. Våra frivilligarbetare går igenom allt som kommer in, sorterar och gör i ordning för butik eller transport direkt till Östeuropa. Alla pengar som kommer in i butiken finansierar våra hjälptransporter med förnödenheter till fattiga familjer.Var med du också! Skänk det du inte längre behöver eller vill ha. Någon annan kan tycka att de har gjort ett fynd.

]]>
<![CDATA[Bli fadder och månadsgivare]]> Mon, 29 Oct 2018 12:30:00 +0100

Du vet väl om att du kan bli fadder och månadsgivare hos Sam-Hjälp. Det finns många olika möjligheter att dela med sig regelbundet till något av våra projekt.

• Matfadder: Du stöder en matbespisning där barn får äta sig mätta
• Skolfadder: Du stöder skolprojekt där barn från fattiga familjer får extra undervisning, läxhjälp och det stöd de kanske saknar hemifrån.
• Barnhemsfadder: Du stöder de barnhem som Sam-Hjälp har kontakt med.Till alla våra projekt kan man bli månadsgivare. Eller bara till vår verksamhet ”där det bäst behövs”.

Kontakta oss på kontoret så berättar vi mer. 

]]>
<![CDATA[Årets packning av matpaket..]]> Wed, 10 Oct 2018 10:31:00 +0200

Nu är vi i full gång med årets packning av fröer och godis till våra matpaket som vi skickar ut till fattiga i Östeuropa! Målet är att skicka ut 5000 matpaket och vi är glada och tacksamma för alla volontärer som ställer upp och packar.

]]>
<![CDATA[Hjälp som når fram till Bulgarien!]]> Thu, 23 Aug 2018 16:25:00 +0200

Vår första hjälpsändning efter sommaren är nu nere i Bulgarien och lastbilen är fylld med mat, kläder, skor, möbler, textilier etc som ska delas ut till behövande i Paszardik. Jesper och Samuel är våra chaufförer denna gång och vi ber om beskydd, bra väder och välsignelse på deras fortsatta resa.

]]>
<![CDATA[Secondhand-verksamheten]]> Wed, 15 Aug 2018 12:39:00 +0200

Nu har Sam-Hjälp rullat igång Secondhand-verksamheten för i höst. Vill du lämna varor är det bäst att komma tisdag eller torsdag förmiddag. Affären är öppen som vanligt onsdagar 14-18 och lördagar 10-14. Nu finns det mycket fina möbler, kläder och husgeråd. Välkommen in och fynda hos oss!

]]>
<![CDATA[Resan till Vitryssland]]> Tue, 05 Jun 2018 11:55:00 +0200

Sam-Hjälp ordnar varje år resor till olika mottagarländer i Östeuropa. På dessa resor ges det tillfälle att sätta sig in i Sam-Hjälps hjälparbete och på plats se de olika hjälpinsatserna. Under resorna görs besök hemma hos familjer, i församlingar och på institutioner som sjukhus, rehabiliteringshem, barnhem, matbespisningar mm. Alla med det gemensamt att man fått del av hjälpsändningar eller ekonomiskt stöd från Sam-Hjälp. Just nu är en liten grupp på resa i norra delarna av Vitryssland. Under några intensiva dagar reser de runt och möter många människor, tar del av deras kultur och lär sig om förhållandena i Vitryssland.

]]>
<![CDATA[Lyckligt och väl hemma från Ukraina]]> Thu, 24 May 2018 19:46:00 +0200

Sam-Hjälps senaste hjälpsändning gick till Ukraina. Chaufförer var Hans
Larsson och Johan Spånberger. Lasten var fylld med mat, kläder, möbler
och annat som mottagarna längtade efter. Vi mötte dem med några svenska
smörgåsar och fick lyssna till deras erfarenheter. Vi blev oerhört varmt
välkomnade och vi har fått uppleva en så stor gästfrihet. Det tar tid i
tullen men i övrigt har resan gått problemfritt och vi har upplevt så
mycket uppskattning. Vi har bl a besökt ett barnhem och en skola och
mottagarna uttrycker en stor tacksamhet. Församlingen Vefil, som är våra
samarbetsorganisation på plats, hälsar så gott till alla som är med och
på ett eller annat sätt arbetar för att hjälpsändningarna kommer.
Hjälpen når fram!

]]>
<![CDATA[Många besökte Sam-Hjälp på Gullbranna!]]> Tue, 15 May 2018 19:42:00 +0200

Under Kristi himmelfärdshelgen fick Sam-Hjälp möjligheten att ställa ut på SAM:s årskonferens i Gullbranna, Halmstad. Det var många som besökte tältet och ville prata Sam-Hjälp och de olika projekt som Sam-Hjälp bedriver och stöder i Östeuropa. Vi hade även lotteri med ett flertal vinster som drog både stora och små.

]]>
<![CDATA[Intresset för Rumänien svalnar inte!]]> Fri, 11 May 2018 11:35:00 +0200

Nyligen kom 15 resenärer hem från en veckas resa i Rumänien. Det var en resa som anordnades av Sam-Hjälp.  Man besökte många olika sociala projekt som stöds av Sam-Hjälp genom finansiellt stöd eller humanitär hjälpsändningar. På resan gjordes många studiebesök där man på nära håll fick starka upplevelser av fattigdom och misär, men också många möten av tacksamhet och förnöjsamhet. Genom Sam-hjälps insatser får många människor, såväl barn som vuxna, hjälp till ett mer människovärdigt liv. Följ Sam-Hjälp på hemsidan och håll dig uppdaterad på möjligheten att följa med på en resa.

]]>
<![CDATA[Hälsning från Julia]]> Mon, 30 Apr 2018 12:36:00 +0200

Hej! Mitt namn är Julia, jag är 21 år och läser Bibellinjen på Södra Vätterbygdens folkhögskola. De senaste två veckorna har jag haft förmånen att vara praktikant på Sam-Hjälp, vilket har varit riktigt roligt och lärorikt! Jag har fått se de flesta delarna av Sam-Hjälps arbete, hängt med volontärer och fått hjälpa till med det mesta. Sam-Hjälp gör ett fantastiskt arbete och jag är tacksam över att jag fått ta del av det!

]]>
<![CDATA[Hälsningar från Rumänien!]]> Tue, 24 Apr 2018 15:22:00 +0200

Sam-Hjälp anordnar resor varje år för att besöka olika projekt som vi bedriver och stöttar. Just nu är det en resgrupp på 15 personer som besöker Rumänien. ”Vi har det bra. Många starka upplevelser som verkligen har satt spår i oss. Igår var vi i Bacau och besökte ett av skolprojekten som Sam-Hjälp bedriver i Luncani utanför staden. Fantastisk glädje och engagemang hos elever och lärare med goda resultat som följd. Arbetet är viktigt för att barnen inte ska hamna i tiggeri eller människohandel. Vi har även besökt Targu Mures i centrala Rumänien och fått se fattiga områden som man inte ens trodde fanns. Utsattheten är enorm. Sam-Hjälp stöttar bland annat barnhem, försörjningsprojekt (pelletstillverkning), matbespisning och läxhjälp för romer i Targu Mures. Vi har bland annat en anställd socionom som jobbar i det absolut fattigaste området för att motivera barnen att gå i skola. Hon känner barnen och vet hur hon når dem. Vi var på en kvällssamling i fredags och gudstjänst i söndags där vi medverkade med sång av David och hälsningar från Sverige. Igår kom vi till barnhemmet Olteni och fick träffa barnen och föreståndare Istvan Kovacs. Vi besökte några killar i Bodoc på kvällen som har bott på barnhemmet. Alla killar har fått jobb och kan försörja sig själva. En kille har köpt en egen lägenhet nu. Helt fantastiskt!Vi hoppas att ni har det bra i Sverige. Hälsningar från ett varmt och vackert Rumänien”

]]>
<![CDATA[Vi är så glada för våra volontärer!]]> Mon, 05 Mar 2018 14:58:00 +0100

Vi är både tacksamma och glada över att ha så många engagerade och härliga volontärer hos oss på Sam-Hjälp. Alltifrån att stå i butiken och sälja varor till att köra våra hjälptransporter till våra 8 länder i Östeuropa. Alla är viktiga och alla behövs!

]]>
<![CDATA[Ett litet hem med mycket värme]]> Mon, 26 Feb 2018 16:12:00 +0100

I både Sverige och Lettland håller kylan sitt grepp över landet. Det är kall vinter. I Sverige njuter vi av att komma inomhus där det är varmt och gott. I Lettland är väggarna tunna och fönstren otäta. Det ofta väldigt kallt även inne i husen. I ett litet litet hus på landsbygden utanför det lilla samhället Malta, beläget ute på landet i östra Lettland, är det dock en god värme. Här bor Roza, en kvinna som varje vecka öppnar sitt hem för barn från utsatta familjer. Här får de bibelundervisning, lekar, aktiviteter och en varm gemenskap. Sedan en tid tillbaka är Sam-Hjälp understödjare till detta pionjärarbete i Malta. Tack vare det kan Roza nu ge barnen ett mål mat och hennes hem har blivit som en hjälpstation med kläder, skor, hygienartiklar och mycket mera.

]]>
<![CDATA[Bilder från Lettland!!]]> Thu, 26 Oct 2017 15:57:00 +0200

Klicka dig fram till bilderna>>

http://www.samhjalp.se/mottagare/lettland

]]>
<![CDATA[Skolprojekten i Rumänien]]> Thu, 19 Oct 2017 08:30:00 +0200

När Sam-Hjälp var på resa i Rumänien i september besökte vi skolprojekten som vi gör tillsammans med Valoare Plus i några byar runt staden Bacau. Vi var med den allra första dagen när det var inskrivning och föräldrarna var med. De skrev gärna på anmälningsblanketterna för sina barn - även om några föräldrar både hade svårt att läsa vad som stod på blanketten och att skriva sitt namn. De var ivriga att låta sina barn får lära sig mer och få en bättre grund och start i livet.
I skolprojekten får de mer undervisning i rumänska, matematik och ”livskunskap” - ett populärt ämne där man lär sig om att allas röst är lika mycket värd, att arbeta i grupp, hur man löser konflikter utan att slåss etc. Nu har vi fått rapport från läraren Alex: "Jag blev så överraskad när jag började med med klass 6 i Luncani. De var så glada att se mig även om de alls inte känner mig. Jag frågade dem varför de var så glada när de inte ens vet vad vi ska göra. Då sa några av dem att de har syskon som har varit med förra året och de vet att projektet är så coolt, det är ett gott stöd i deras studier och att ha man har roligt.” En härlig rapport från Rumänien! Vi önskar alla eleverna lycka till under det nya läsåret!

]]>
<![CDATA[Tänk att få börja skolan...]]> Tue, 12 Sep 2017 07:51:00 +0200

Alla vet hur spännande och roligt de allra flesta sjuåringar tycker att det är att få börja skolan. Det är en blandning av känslor och oftast väldigt roligt. Glädjen över att vara stor blandas med en otäck känsla inför det okända. Förväntningarna är stora. Festligheterna och våra minnen kring första skoldagen betraktar vi som något alldeles självklart. I alla de länder som Sam-Hjälp har hjälparbete i är det skolplikt, men tyvärr är det ändå inte självklart att alla barn börjar skolan. När vi för något år sedan besökte Bulgarien mötte vi familjer vars barn inte börjat skolan trots att de hade åldern inne. Givetvis ställde vi frågan: Varför? Svaren kan variera men problemet är ett och detsamma. De har helt enkelt inte råd att utrusta barnen för skolgång. Det hjälper inte att undervisningen är obligatorisk och kostnadsfri. Allt runt omkring som barnen behöver är en stor kostnad för föräldrarna. De måste ha kläder för sommar och vinter såväl inomhus som utomhus. Detsamma gäller med skor. De behöver dessutom utrustning lämplig för idrottslektioner, ryggsäck och skrivmaterial som ska användas i skolan. Allt ska bekostas av föräldrarna. Det är en ansenlig summa pengar som går åt innan barnen kan stå förväntansfulla i klassrummet på första skoldagen. OM inte dessa pengar finns så finns heller inte förutsättningen att vara med i klassrummet! För andra året i rad har Sam-Hjälp beslutat att ge 50 familjer i Bulgarien ett startbidrag i form av 750 kronor per familj. Pastor Sasho Angelov i staden Parzardjik har tillsammans med sina medarbetare ansvar för kontakterna och fördelningen. Sacho berättar ivrigt och gärna om vikten av denna hjälp: "Familjerna som är utvalda är riktigt fattiga. De kommer från staden Parzardjik och från trettio små samhällen runtomkring. Denna gåva till familjerna öppnar dörren för barnen att få kunskap, och det i sin tur öppnar hela världen för dem. Det är dessutom inte bara barnen som får del av hjälpen, utan också deras familjer. Många föräldrar har kommit och berättat att barnen lärt dem att läsa och skriva!!! För första gången kan de läsa alfabetet på bulgariska. Flera har kommit för att tacka och innan de berättar ser jag hur deras ögon är fulla av tacksamhetstårar. En av familjerna här i stan berättade hur viktig denna hjälp var för dem och att de inte ens i sin dröm hade kunnat önska utbildning för sitt barn.Det märkligaste var reaktionen hos några muslimska familjer som fick hjälp. De berättade att i deras religion får de lära sig att inte hjälpa någon med en annan religion. De var chockade över att de kristna hjälper muslimerna - och i så hög grad. Dessutom kom hjälpen från okända människor. En sådan kärlek hade de inte mött tidigare. Så denna hjälp utbildar inte bara barn och förverkligar föräldrars drömmar, utan den vittnar även om vår Gud och hans oändliga kärlek. Tack så mycket och Gud välsigne Er!" Vill du ge ett barn möjlighet till skola? Märk din gåva "Skolpeng".

]]>
<![CDATA[Minibuss på väg till Rumänien]]> Tue, 05 Sep 2017 10:19:00 +0200

En av Sam-Hjälps samarbetsorganisationer i Rumänien är CE Union (Christian Endeavor). De har ett omfattande socialt arbete för såväl barn och ungdomar som äldre. Bland annat är de huvudansvariga för barnhemmet Dorcas Home som Sam-Hjälp gett stöd till under många år. Genom årens lopp har faddrar här i Sverige gjort det möjligt att ge hjälp till barnen på barnhemmet med kläder, skor, kängor, mat, hygienartiklar och allt annat som behövs för det dagliga livet. För att CE Unions vittgående verksamhet ska fungera behövs transportfordon för såväl personer som material. Den senaste tiden har varit bekymmersam för dem. Fordonen är gamla, slitna och suger stora pengar för reparationer varje månad.
I sommar har Sam-Hjälp köpt en begagnad minibuss VW Caravelle här i Sverige till dem. Deras glädje var obeskrivligt stor när det blev känt för dem. I mitten på augusti kom Maria och Istvan Halmen till Jönköping för att hämta minibussen. Maria är föreståndare för Dorcas Home och Istvan är en av CE Unions nationella ledare. Med stor glädje och med innerliga böner om Guds välsignelse överlämnades fordonet!

]]>
<![CDATA[Traktor till Ukraina!]]> Tue, 22 Aug 2017 08:41:00 +0200

Idag går en trailer till Ukraina!! Tillsammans med bl. a. möbler, kartonger som är fyllda upp till bredden med förnödenheter så finns nyrenoverad och jättefin traktor till församlingen i Berdichev.

]]>
<![CDATA[Besök av ambassadören]]> Tue, 30 May 2017 19:28:00 +0200

I början av maj gästade Sveriges ambassadör i Rumänien, Anneli Lindahl Kenny, Sam-Hjälps skolprojekt i Bacau-området.
Det var en stor glädje för Sam-Hjälp och hjälporganisationen Valoare Plus att få informera och visa skolprojekten för områdets borgmästare, ambassadören och övrig ambassadpersonal. Skolprojekten har många syften. Det tydligaste och snabbaste informerade barnen själva om. Inför klassen och besökarna berättade de om alla roliga extra lektioner de får delta i som gett dem ökat engagemang, större inspiration och nyvunnen motivation för fortsatta studier.
Såväl ambassadören som borgmästaren höll uppmuntrande tal för barnen. Anneli Lindahl Kenny har en stor och bred erfarenhet av fattigdomsbekämpning. Hon lovprisar Sam-Hjälps engagemang för barnen och utbildning. Sam-Hjälp har startat tre skolprojekt med ambitionen att ge hjälp till bland annat romerna i deras hemländer.

]]>
<![CDATA[Nu utökar vi...]]> Wed, 19 Apr 2017 10:18:00 +0200

Emellan två utlandskörningar har Sam-Hjälps lastbil varit i Degerfors för att hämta kläder. Under många år har Sam-Hjälp haft ett gott arbete i Lettland tillsammans med bland andra pingstförsamlingen i Degerfors.
Nu utökar vi samarbetet genom att kläder från Degerfors skickas med Sam-Hjälps lastbil till Ukraina.

]]>
<![CDATA[På resande fot till Lettland..]]> Thu, 13 Apr 2017 15:54:00 +0200

Vi har varit på resande fot till vår samarbetspartner i Lettland och diskuterat framtida projekt. Vi har besökt rehabiliteringsprojekt för missbrukare, matdistribution, utdelning av kläder till fattiga m m.
Det finns många behov och våra vänner där är så tacksamma för det stöd de får från Sam-Hjälp. På många ställen vi kommer till berättar de att borden, stolarna, skolbänkarna etc är från Sverige.
Tänk vad härligt att det vi har skickat iväg i lastbilen har nått fram och kommer till stor glädje. I huset ovan bor Rosa. I hennes vardagsrum samlas man två gånger i veckan. En gång för att fira gudstjänst och en gång för att ha ”bibelskola” för ungdomar från familjer med missbruk.

]]>
<![CDATA[Vi på Sam-Hjälp är tacksamma...]]> Wed, 29 Mar 2017 14:53:00 +0200

...att kunna summera ännu ett verksamhetsår. Lite intressanta fakta från vårt årsmöte i lördags:


• 31 fullastade långtradare har skickats iväg.

• 1 brandbil från Höglandets Räddningstjänst som hade gått i Ramkvilla fyller nu en viktig funktion i Berdicev, Ukraina.

• 4650 matpaket har delats ut till fattiga familer innan jul.

• 2 större studieresor har anordnats för människor som vill se arbetet på plats. Till Ukraina och Moldavien. 

• 50 riktigt fattiga familjer i Bulgarien har fått ett bidrag för att kunna skicka sina barn till skolan. 

• Olika skolprojekt och försörjningsprojekt har bedrivits i Rumänien.

• + mycket mer som görs

• 160 frivilligarbetare har arbetat med allt från att sköta secondhand-butiken, till att lasta och köra lastbilen. När man har ett 90-konto är det mycket höga krav på att redovisa allting öppet. Hur man bedriver verksamheten och hur pengaflödet är. Administrations- och insamlingskostnader får inte överstiga 25% för att få behålla sitt 90-konto. Vet ni var Sam-Hjälps siffra är? 
Jo, 2%. 
2% av insamlade medel går till administrations- och insamlingskostnader. 
Det betyder att här är det ingen som skor sig på dina skänkta pengar.
Hör av dig till oss om du vill veta mer om vår verksamhet – vi berättar gärna!

]]>
<![CDATA[Teréz – vår förlängda arm]]> Tue, 21 Mar 2017 18:41:00 +0100

Från flera av våra samarbetsorganisationer i Rumänien har vi fått larmrapporter om hus (läs skjul) som brunnit ned. Från Teréz, som är socionom och anställd som socialarbetare i Valea Rece, en bosättning för mer än 2000 romer, får vi följande berättelse:
”Detta är Ana hon är 12 år. Hon är ett av tio barn i familjen. De är nu helt utan bostad. Förra veckan brann deras hus och ytterligare två intilliggande hem ned till grunden. Det var en kall natt. En av familjerna hade tänt stearinljus och troligtvis fanns det alkohol med i bilden. Mitt i natten började det brinna. Brandkåren larmades, men de hade svårt att nå fram till huset eftersom det knappt finns några gator. Innan branden kunde bekämpas hade tre hus totalförstörts. Husen var byggda av lera och spillrester från byggen och de stod väldigt tätt.”
Ett stort antal familjer är i akut behov av hjälp. Teréz, och övriga medarbetare, gör vad de kan för att lindra nöden i Valea Rece. Hon strålar som en sol och ger en hälsning. ”Utan er i Sverige skulle vi inte ha något att ge de behövande. Tack vare hjälpsändningarna och er kan vi erbjuda mat, kläder, skor, sängkläder, ved, möbler och mycket annat.”

]]>