Estland

För många år sedan var Estland ett mycket aktuellt land att skicka hjälpsändningar till. Eftersom Estland relativt snart efter självständighetsförklaringen 1991 lyckades få igång mycket företagande i landet och dessutom har klarat sig igenom de värsta finanskriserna har den ekonomiska situationen i landet förbättrats betydligt.
Sam-Hjälps insatser i Estland idag är snarare ett bistånd på samma villkor vi själva arbetar. När vårt lager tillåter skickar vi transporter med gods till deras secondhand affärer. Genom församlingarnas arbete med secondhandaffärer kan ett stort socialt arbete utföras. Med glädje stötar vi och hjälper dem i deras behjärtansvärda arbete bland utslagna men också för att bereda den enskilda människan möjlighet att till en billig peng kunna handla sina kläder, skor, husgeråd till ett billigt pris på secondhand.

 • Inlämning av skänkta saker!

  Välkommen att lämna in dina skänkta saker på Tisdagar och Torsdagar kl. 9.30-14.00 och även under butikens öppettider.
  Har du ingen möjlighet att komma och lämna större saker, t. ex möbler, ringer du 036-177090 så kommer vi och hämtar. Tack för din gåva!

 • Godkända som mottagare!!

  Skattereduktion för gåvor till välgörenhet

  Den 1 juli återinförs skattereduktion för gåvor som skänks till ideell verksamhet. För att avdraget ska kunna utnyttjas ska minst 2 000 kronor ha skänkts under året. Gåvomottagarna ska vara godkända av Skatteverket. Nu återinförs skattereduktion för pengagåvor till svenska stiftelser, svenska ideella föreningar och svenskregistrerade trossamfund vars ändamål är att främja social hjälpverksamhet eller vetenskaplig forskning. Den som har fyllt 18 år och har skänkt minst 2 000 kronor under ett år får dra av 25 procent av det skänkta beloppet. De enskilda pengagåvorna får inte vara mindre än 200 kronor för att vara avdragsgilla.

  – Du kan dra av 1 500 kronor om året. Avdraget är 25 procent så för att kunna dra av 1 500 ska du totalt ha skänkt 6 000 kronor,
  säger Helena Jangel Stridh, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

 • Betala gärna med Swish..