Teréz – vår förlängda arm

Från flera av våra samarbetsorganisationer i Rumänien har vi fått larmrapporter om hus (läs skjul) som brunnit ned. Från Teréz, som är socionom och anställd som socialarbetare i Valea Rece, en bosättning för mer än 2000 romer, får vi följande berättelse:
”Detta är Ana hon är 12 år. Hon är ett av tio barn i familjen. De är nu helt utan bostad. Förra veckan brann deras hus och ytterligare två intilliggande hem ned till grunden. Det var en kall natt. En av familjerna hade tänt stearinljus och troligtvis fanns det alkohol med i bilden. Mitt i natten började det brinna. Brandkåren larmades, men de hade svårt att nå fram till huset eftersom det knappt finns några gator. Innan branden kunde bekämpas hade tre hus totalförstörts. Husen var byggda av lera och spillrester från byggen och de stod väldigt tätt.”
Ett stort antal familjer är i akut behov av hjälp. Teréz, och övriga medarbetare, gör vad de kan för att lindra nöden i Valea Rece. Hon strålar som en sol och ger en hälsning. ”Utan er i Sverige skulle vi inte ha något att ge de behövande. Tack vare hjälpsändningarna och er kan vi erbjuda mat, kläder, skor, sängkläder, ved, möbler och mycket annat.”

Publicerat den 21 mars

 • Inlämning av skänkta saker!

  Välkommen att lämna in dina skänkta saker på Tisdagar och Torsdagar kl. 9.30-14.00 och även under butikens öppettider.
  Har du ingen möjlighet att komma och lämna större saker, t. ex möbler, ringer du 036-177090 så kommer vi och hämtar. Tack för din gåva!

 • Godkända som mottagare!!

  Skattereduktion för gåvor till välgörenhet

  Den 1 juli återinförs skattereduktion för gåvor som skänks till ideell verksamhet. För att avdraget ska kunna utnyttjas ska minst 2 000 kronor ha skänkts under året. Gåvomottagarna ska vara godkända av Skatteverket. Nu återinförs skattereduktion för pengagåvor till svenska stiftelser, svenska ideella föreningar och svenskregistrerade trossamfund vars ändamål är att främja social hjälpverksamhet eller vetenskaplig forskning. Den som har fyllt 18 år och har skänkt minst 2 000 kronor under ett år får dra av 25 procent av det skänkta beloppet. De enskilda pengagåvorna får inte vara mindre än 200 kronor för att vara avdragsgilla.

  – Du kan dra av 1 500 kronor om året. Avdraget är 25 procent så för att kunna dra av 1 500 ska du totalt ha skänkt 6 000 kronor,
  säger Helena Jangel Stridh, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

 • Betala gärna med Swish..